? ??????????????Wallpaper? ????? ?? ???Rating: 2.3 (25 Ratings)??15 Grabs Today. 1520 Total Grabs. ??????P
review?? | ??Get the Code?? ?? ?????Lotus? ????? ?? ???Rating: 4.0 (195 Ratings)??15 Grabs Today. 52748 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????Glistening Rose? ??? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

masok sile tinggalkan jejak...

supaye senang Mya pollow balek...=)

♥♥blogger-we-care◕‿◕♥♥

♥♥sumenye tentang saye♥♥

My photo
KUALA TERENGGANU, KUALA TERENGGANU, Malaysia
DI SINI TEMPAT MYA LUAHKAN SUKA DUKA HIDUP MYA DARI DULU SAMPAI SEKARANG .... DARI PERANGAI BUDAK- BUDAK SAMPAI LA RASA SEPARUH MATANG ...

Saturday, December 11, 2010

NUR DIJIWA HARINA

hye....lmenye ta hapdet ini beLoG..da besawang da pOn...hurm....sOwy...bizi2.....Mya natanye...cape tengok drama nur dijiwa harina petang tadi???besh kan????kan bagOsh ade cegu cegitOo...ade kawan cegitOo..ade cegu kaOnselOr yang ley uat jadi teman tetapi tetap kite hOrmat...ade kawan yang ley paham tentang idOp kite...alangkah bagOshnye kalO idOp nyh lengkap cam drama tOo...but idOp cape yg perfect...rite???tade maknenye ade idOp yang perfect....Rasulullah cendirik pOn idOp beliau manyak dugaan...apetah lagi idOp kite sebagai insan biase nyh.ade owang kate alangkah bagOshnye idOp kite lengkap...tapi ini idOp kite...bOkan drama lam tv...

YA ALLAH....BERIKAN AKU KETABAHAN UNTUK MENGHADAPI SEMUA INI.

Monday, September 27, 2010

CINTA MACAM MANA PON DIORANG KT DIRI NYH...KAMOO TETAP DIHATI

semalam sebelOm Mya balek kOlej Mya plan napegi beli tudOng kat kedai my sis keje....ye la....kt kedai die macam- macam tudOng yg ade.....smpai je kt kedai die..muke beseri- seri bak pengantin barOo nanikah...excited punye psal cOz najumpe my sis..da la sis kesayangan lak tuh...memang dalame tajumpe even raye ke 3 da jumpe cOz Mya gi open hOuse yg die buat tOo...sO Mya pOn masOk laaaa.....Mya tanye die tudOng sekian- sekian ade ta...die kate tade....Mya tapuas aty gi cari sendiri.....tajumpe...maknenye memang tade la tOo....


lam kedai tOo kak ana dr herbalife ade kt ctOo..opis die ats bangOnan tOo je...sO..dOk sembang- sembang la.....tp memang Mya pasan my sis da ta cam dulOo....muke die pOn cam da tasuke Mya datang kt kedai die....tataO ngape.....dOk sembang- sembang ciket...maka terjadi la sesuatOo petelingkahan kecil..ingtkan ciket je....hurm....die pOn gtaO la...pas nyh ikOt Mya la cemane na urOskan idOp Mya...Mya cume nasihat die je psal cik abg die...die lak ingt Mya namasOk cmpOr hal die....hurm...susanye...


Mya cukOp cyunk kt die...Mya tamOo tengOk die tabahagie.....cedeyhnye bile kakak yang kite cyunk da tamOo amek taO sal kite....die rela pilih llaki tOo dari pOmpuan yg die sendiri anggap adeq....


Mya pOn malas nacakap manyak...kua kedai ngan  air mate bejurai kt pipi....cedeyh cgt2...Mya cukOp cyunk kt die....memang Mya ade cik abg...kuarge...tapi cemane dOwg cyunk n cinte kt Mya...lam aty nyh cume die...tade owg ley ganti....


pai ari nyh Mya cedeyh lagi....da la esOk exam...cemane eyh???hurm...


p/s:kalO my sis tebace pOst nyh...Mya cume na maO die taO yg Mya cyunk die cgt2....she still my sis....fOrever...tp Mya tataO sape Mya kt die pas jadi cm nyh...;(..;(

Saturday, September 25, 2010

APE KENE NGAN AKU NYH

TidO semalam kOl 5 lebeyh...pesbuk punye pasal....ari nyh mangOn memang lewat gile....seb baek takene bebel....mangOn- mangOn ngadap lappy kesayangan dulOo....ngan tamandinye lagi...buke pesbuk...dengar lagOo....ngan idOng uat hal nye....nyh muhti kes makan ikan tOngkOl masak singgang nyh.....ikan tOngkOl kan "ubat" paleng mujarab bagi pesaket resdOng...haaa...tanggung la risikO....da la katel lupe nasapOo...manyak habOk- habOk....lagi la sOdap bersin....

badan lak uat hal....dengan segale hal..panas....seram cejOk segale bagai...ape hal nyh???tamO la demam....kaki pOn da cejOk giler nyh....pewOt lak uat hal...taim nyh la die meragam...nyh muhti kes minOm air mirinda tadi....da la lame tajamah air tOo....tup- tup ari nyh minOm lak.....memang kO sengaje cari nahas la Mya.....

huaaa...ngape nyh.....mate nantOk suda tapi taley tidO...help meeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ade ta ubat titOw???minte satOoo....

tadi Mya gi kedai tayar...tuka tayar kete....mule- mule my kazen ade....pastOo die ade hal...tinggal la dakOo sensOwg....seb baek owg kat kedai tOo baek..maOnye jaat...ta ke naye hakO dibuetnye....ayOoyoOoo~~~~amma...appa...

da la...cakap manyak pOn tagune....badan da mengOng- mengOng da nyh....daaaa.....nyte all...

Friday, September 24, 2010

ARI RAYE....SUME BAGAI NAGILE....

SELAMAT HARI RAYA......maaf zahir dan batin.....


manyak kOwunk dapat duet raye????huhuhu...share cket ley???huahuahua.....raye taOn nyh meriah giler....hehee....suke dpat duet raye..ley tahan manyak...kalah adeq2 sepopOo....ala....kOwunk jgn la jelesh...bagi la peluang maO imbas kembali saat- saat kecek dulOo....


ari raye petame....my family tempah nasi minyak....fuhhh....sedap giler nasi die...pai ngah2 malam pOn bedal lg.....maO uat cemane..lapO weyh....lagipOn dats my peberet....tapi atas airtangan la....maO yang tasedap...harap la Mya makan....paleng besh nasi minyak owang kawen.....hehehe....sape- sape kawen tOo janganlah lupe ajak Mya eyh....sure nasi minyak kOwunk abes Mya bedal...tapi tulOng la jangan offer tempat dudOk kt meja beradab...kOnpem udang tOo taley kt kOwunk....pantang ai u.....pantang nampak udang....mule la namakan....tapi pastOo sOdap la den menggaru....alergik!!!!!!


ari raye kedue.....nasi kebOli...nasi die cam nasi dagang...tapi ade bahan- bahan yang kite letak lam nasi dagang taletak lam nasi nyh....tapi kalO kOwunk tengOk sah- sah kOwunk takan kenal....elley...my aunt sendirik ingt nasi tOo nasi dagang...laOk die pOn came je...gulai ikan....tapi nyh kite taletak belimbing bulOh....tapi Mya kureng ciket nasi nyh...Mya lebeyh suke makan nasi lemak gi.....


ari raye ketige tade da....gi makan kt uma kakak angkat Mya lak....die uat sotO...OMG!!!!!dats really2 my peberet.....balek uma makan udang.....kate alergik....abes tOo die ade dpan mate...mane ley tengOk je....tapi memang malam tOo taley tidO....gatal abes idOng aku....esOk nantOk....


ari raye keempat...Mya pegi raye kt Setiu...uma my fwen..Wada...she's my cOllegemate a.k.a my rOommate at KTB....hajatnye ari tOo napegi raye kt uma cume my fwen..ye lah...my family surO gi pOliteknik kt SelangOr...tapi tajadi cOz my aunt yang sOwg tOo kate bazir mase..ye la...bOlan sebelas barOo register...kalO dOk KTB...kitOwg da final sem....namasOk sem 2 da pOn...so....uat muke cean cket...cebekkan mulOt..kate tamO pegi....YES!!!hip hip hOoray!!!!tajadi pegi....


raye kelime....pegi uma my fwen gak.....makan nasi ayam...mama die uat...besh....besenye Mya kureng cket nasi nyh....tapi ari tOo makan besh la plak...mn ta nye....tengah lapO....balun je ape yg ade.....huahuahua....


raye keenam....olsO kua ngan my fwen n his cOusin....gi raye uma kawan kazen die....gi karOke..huhuhu....


raye ketujOh....kua ngan my fwen...gi karOke....besh wOo.....tapuas gi smlm...kontiniu la ari nyh lak...kitowg gi makan- makan...hehehe...maO tegelak ngn my fwen sOwg nyh...even kaki saket pOn mengalahkan owg chat.....tapi die mmg jenis epy gO laki....takesah ape yang owg nacakap....paleng besh taim die gelak....memang taley stOp da.....abes napas die gelak....


kalO nacite sume memang ta abes....huhuhu.....okai la...da lewat...esOk kang mangOn lewat sape susa????hihi...salam...

LUCU ATAU TIDAK???????ANDA TENTUKAN......

nyh Mya punye video mase study kt Klate duloo.....mase too taim subjek WKC3012 kalo tasilap kod subjek too....subjek untok kelas komputer okai...besh oo....ari too pestaim masok kelas....pensyarah suro uat video...uat je la video pape pon...asalkan video...mule- mule fening otak hako nyh mo pikir...tataw lew mo uat video ape...last- last bukak incik google...cari gambao meow...ye la...entry- entry Mya yang lepas- lepas pon Mya ade gtaw kan Mya suke meow...so...cari lew  gambao kucing....susun- susun gambao..masokkan musik...last- last...tengok video cam too je..tade pape menarik pon...hurm...pe lagi ye yang takena nyh...erm...so....ade satoo idea tercetus...korunk tengok sendirik la video nyh ...selamat menonton.....caauuuusiinnchi...ekekeke...XD.....




video


tapi yang Mya gewam....klas yang lpas klas Mya amek videO nyh...ne aci weyh...aku penat2 pkir...kO pegi amek lak....da tOo tengs pOn tade....ape??kOwunk ingt Mya lpas cegitOo je ke??NO WAY MAN!!....terOs mya kate...'agak2 la amek idea owg..ape?tade idea sendirik ke???'..amek kO..

Thursday, April 29, 2010

LAWAK KING

SAM: Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?



DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum,lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?


DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?


DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa ia mati dalam air!






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Semalam aku nampak hantu!


DOL: Uih! kau terkejut tak?


SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.


DOL: Mana kau tahu?


SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer....






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?


DOL: Gula dah habis!


SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?


DOL:Kan aku kata, sebab gula dah habislah






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.


DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil elektrik, api rumah aku dah kena potong!






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Aku ada AIDS? mana ada...


DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...






------------------------------------------------------------------------------------------------------------










------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!


DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.






------------------------------------------------------------------------------------------------------------






SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.


DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau,jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"

p/s:credit to Dyra Dania pesbuk..^^!!!

DOA MAKAN~~~BESH

Semalam saya dan isteri mengundang beberapa orang untuk makan malam di rumah. Isteri saya pun sejak pagi sudah mempersiapkan segala masakannya. Ketika semua tetamu telah datang, ia menyuruh anak kami yang berusia 6 tahun untuk memimpin doa sebelum makan.







"Afiq, kamu pimpin baca doa ye Afiq"






"Tapi mak, doanya macam mana?" jawabnya.






"Katakan saja apa yang biasanya Ibu katakan," kata isteri saya.






Afiq segera menadah tangan dan berkata ...






"Ya Tuhanku, kenapa saya harus mengundang orang-orang ini makan malam?"

P/S:credit to Dyra Dania pesbuk

BESHFWEN FOREVER

Amin datang menemui dua orang sahabat baiknya Bakar dan Husin yang sedang melepak dengan kaki yang berbalut simen. Ini kerana dia baru sahaja mengalami kemalangan motosikal







Bakar: (Sambil ketawa tanpa simpati). Amin, lawanya 'stokin' kau. Beli kat mana? Hahaha...


Husin: (Turut ketawakan Amin). Yela, Besar lak tuh. Boleh masuk 2 kaki sekali. Kahkahkah...


Amin: (Dengan muka sedih). Aku jatuh motor lah.


Bakar: Tu la... Kalau dah tahu kaki tu pendek tak payah lah gatal nak bawa motor.. Hahaha... (Masih lagi gelakkan Amin)


Amin: Tapi, aku jatuh pakai motor kau, Bakar...


Bakar: Tidak!!!.. TZM aku.. Kau kejam, Amin. (Dah menangis..)






Melihat kan keadaan itu semakin kuat pula si Husin ketawakan kedua-duanya.






Amin: Lepas tu pulak kan...


Husin: Ha ah.. ( sambil gelak...)


Amin: Aku terlanggar pulak awek kau, Rosnah. Sekarang tengah ICU kat hospital.


Husin: Tidak!!!... Awek aku..( Kali ini dia ni pula menangis..)










Moral: Jangan gelakkan orang.

 
P/S:credit to Dyra Dania pesbuk...=)

Sunday, April 25, 2010

TIPS KETIKE BOSAN LAM LIFT...

1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya! Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain..







2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit "Diam, semuanya diam!".






3. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.






4. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat temujanji?






5. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik...tik...tik...






6. Anda pura-pura jadi pramugari! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapalterbang.






7. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. "Bertenang, jangan panik, nanti pasti terbuka lagi!".






8. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah "Udaranya cukup tidak disitu?"






9. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.






10. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop.






11. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu "Ini adalah wilayah SAYA"


p/s:olso credit to Dyra Dania pesbuk...=)

Saturday, April 24, 2010

KALO HAKO LA DAPAT BOPREN CEGINI SAH HAKO KERAT BADAN DIE 14 KALI

Hello sayang...







kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betui... abg tersangatlah rindu kat sayang..... walaupun muka abg ni agak macho dan comel.... janganlah sayang jeles kat abg kalau-kalau ada awek lain yang asyik pandang-pandang dan senyum-senyum kat abg masa kita gi dating.... biasa la tuh...






Apa...tak muat...??? kan sayang dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi... apsal la tak muat pulaks.... janganlah sayang risau.... duit cincin yang sayang bayarkan tadi..esok-esok abg bayarla balik kat sayang..... sayang pun sedia maklum....abg bukannya takde duit.. tapi duit tu abg dah belikan graphic card baru kat pc abg.... RAM pun abg dah beli yg baru... tambah lagi sekeping...kasi power sikit.... tu belum masuk nak tukar hard disk baru lagi tuh....






Abg tau sayang marah sebab abg yang selamba katak jer... melompat longkang depan kedai apek tu tadi... tanpa menunggu sayang melintas titi.... bukan abg tak gentleman.. tapi abg cuma memeriksa kalau-kalau ada bahaya di seberang sana.... maafkan abg...tobat.. lain kali abg tak buat lagi.......






Kes masa makan kat kedai mamak tu tadi...sorry la... abg ingatkan nak test jer mee goreng sayang tuh..... soksek..soksek...masa sayang gi toilet.. tak perasan pulak..dah abih... sedaaaaaaappppp....!! tapi kan abg dah ganti ngan roti canai kosong abg?? tak sedap ker roti canai kosong tuhh??? udah ler tu... .janganla merajuk lama lama...






Oh yaa..!! henset kita ni kita tukar dulu la yee... abg pinjam jaap henset sayang... nanti abg tukaq la balik.... sayangkan ader handbag besar..senang nak simpan henset abg yg besar tu... Hehehehe .! . henset sayang kecik...buleh abg simpan dalam kocek abg...






Betuuuul...........! semalam abg dah booked tiket citer Salon tuh... abg ingat la kan... cashier cineplex tu lupa nak key in dalam komputer dia la... pasal tu la tiket dah abis..... lagi satu....sampin dan songkok ayah sayang yang abg pinjam utk hariraya aritu... kira pinjam terus la yee.... boleh gaks guna masa ari nikah kita esok-esok... bukan abg taknak beli baru... tapi sayang la...benda elok lagi... buat apa nak beli baru kannn... tapi sayang jgn bagitau kat ayah sayang plaks... ayah sayang sure tak pasan punya sebab nanti abg dye la sampin tu ngan kaler lain....






Buat masa ni motor abg masih dlm wokshop.. ntah apa ntah pomen tu buat tak siap-siap lagi... jadi Gen2 sayang ni...kira abg pakai dulu la yee utk pergi keje... sayang bukan tak tau... tempat keje abg kan jauh... sayang pergi keje naik LRT pun bolehh........! ...






Lagi satuu.... besok sampai kat opis sayang nanti.....sayang tlg bank-in kan RM300 kat akaun abg ye... bukan apa...Gen2 sayang ni kuat mentekedarah minyakk betuii... motor kapcai abg pun tak camni...






Okeyla sayang...dah cakap lama ni... jgn lupa top up kan prepaid abg nii... esok2 senang abg nak call sayang lagi...






bye-byee....


P/S:credit to Dira Danya pesbuk

ARI KHAMIS ARI UNTOK KUH..LALALALAAA~~~~

lalalala....asal ari khamis je mesti gi jenjalan...besh wooo..cuti kali nyh Mya kua ngn akak Mya yang due owang nyh....kak bie...ngan kak aisyah...entah kenape skrunk nyh kalo kua mesti kene pakai bajoo pepel..laen la kalo da abes stok(psal tabasoh gi)bejangket ngan cik abang agaknye..die memang peberet kaler pepel...wuwuwuwu...kureng sket da kaler pink skrunk nyh..kureng ke??wase lagi betambah ade la...n now..tataw la ngape suke ngat pakai spek...kalo duloo bokan maen lagi tamo pakai spek pasai tudong tamenjadik..seb baek spek too kecek je..mao pakai spek cam my aunt..besa gedabak...huwahahaha...





okai..da taw...pasti korunk kate cite larik dari tajok kan???ye la- ye la..balek semule kat tajok asal....ari khamis lepas Mya cuti...plan mao pegi uma kawan...pastoo PTPL..pastooo pegi kat cybercafe a.k.a cc..pelagik..mao un9 la...nyh je bawu bayao..cik abang tulong bayaokan..wuwuwu..duwet gaji tadapat gi...pastoo dapat kol dari kak bie...die tanye ade kat ne..owang kate la ade kat uma gi...mao turon gi jenjalan...okai..die mao ikot...so..pelagik...kitowang pegi uma kawan Mya duloo...






lame tajumpe...member skul rendah dulooo....pastoo kitowang gi kolej PTPL...ade hal siket...tup- tup jumpe kak aisyah...so ajak la die balek sekali.....pastoo gi shell jup...bos kate ade jamoan siket...pastoo gi cc..un9 jup...n then ade kenalan Mya ajak kua...so..kitowang janji la jumpe kat giant..mule- mule kate kat mydin mall...tp cancel..kat giant lak...gi window shopping je....







pastoo gi kat rase mas....makan punye makan...sembang punye sembang..okai...tasedo mase..tengok- tengok jam da kul 8 lebeyh...aish..bahaye nyh...ajak kak aisyah balek....da lewat benor da nyh....tapi kak bie kene tinggal pasai cik abang die kate mao amek kat giant.....






uppsss...lupe...mase ngah tunggu oder tadi snap pic uat kenangan...hahahaha...kawan Mya yang sorunk lagi terpakse jadik photograper...selamat membelek..ahahaha....







peaceeee~~~~tengah2 too kak bie..yang cumey2 too kak aisyah..yg cumut too Mya....lalala...XD







kene mara balek lambat..wuwuwu...T_T

Wednesday, April 21, 2010

ADEK HANA....MARI LA SAME-SAME KITE MEMBANTU

Allahuakbar....sekali lagi Mya tersentap ati dalam minggu nyh....ari sabtoo lepas arwah achik ...dengar je die meninggal teros wase sedeyh sangat...nyh pon..tapi kali nyh bukan pasal meninggal...nyh pasal anak kepade blogger....Ya Allah...Engkau Maha Mengetahui...Mya copy kisah nyh dari blog chenta hatiku....

 
 
KAWAN AKU MINTA TOLONG SEBARKAN EMEL INI...
Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.

Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.

Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.

Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.

Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.

2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.

Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.

Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.

Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.

Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.

Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.

Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.
Solat Hajat
1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.
2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.
3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.
Ayat Kursi
Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.


Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.


Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.


Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU.


Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha.
Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan.
Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat.
Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin
 
ape yang boley kite uat sekarang nyh....bantu keluarge nyh...Ya Allah...

Saturday, April 17, 2010

AL-FATIHAH BUAT ALLAHYARHAM ACHIK SPIN

YA ALLAH...sorunk lagi anak seni tanah air kite meninggalkan kite....baru- baru nyh Allahyarham Din Beramboi...skrunk sekali lagi kite dikejutkan berite mengenai Allahyarham Achik Spin...da sampai mase..da tabley mo uat pe lagi da...cume boley sedekahkan AL-FATIHAH je la...semoge Allahyarham ditempatkan di kalangan owang- owang yang soleh..dan semoge rohnye dicucuri rahmat...





Ajal maut ditangan Tuhan..kite sebagai hambanye terime la dengan penuh redha....Takziah Mya ucapkan kepade family Allahyarham...semoge kalian tabah mengharungi satu kehilangan....begitoo juge dengan warge Malaysie..mari la kite same- same sedekahkan AL-FATIHAH kepade Allahyarham...








Wednesday, April 14, 2010

BERHATI- HATI KETIKA BERCAKAP....

ini bokan cite samarinda lam tivi yang korunk selalooo tengok too....nyh cite betol- betol punye...kejadian nyh terjadi tengah ari tadi...Mya keje pagi ari nyh..tadi punye la bizi owang datang isi minyak...huh..ta menang tangan kawan hako dibuatnye...tapi seb baek la dowang nyh reti gak besabao...huh..kalo ta..mo hako ketok pale dowang..lam 20 minit..30 minit cegitoo owang pon da reda siket....tade la bizi sangat...








ade la sowang mamat nyh....die beli bebarang lam kedai shell too...hako pon tanye ade bonuslink ta??die kate ade..hako pon peromote le minyak itam..dapat baucer minyak soploh hingget...pastooo die tanye la hako...cemane mo cek point dalam kad nyh..hako pon dengan vangangnye bangganye menjawab...abang gi kat shell kambing..gitaw kat dowang yang abang mo cek mate ganjaran...die pon tanye balek...shell kambing????kan da terrrrmaloooo kat citooo...hambek ko...hako cepat- cepat cover malooo dengan mengeluarkan ayat..eyh..eyh..sowe bang...shell pulau kambing...kawan hako da bedekah- dekah da gelaknye...abang too angguk je sambel menghadiahkan hako sebuah senyoman padan muke...maloo weyh...suda le bos hako dengaq penyataan hako tadi...abang too pon kate...tape la dik...terima kaseh..bile abang too da kua...bos hako lak mengambel peluang baek punye dengan mengejek hako...die tanye...kamoo mo pegi mane yang dok cakap cepat- cepat nyh...huh..sambel gelak wokeyh!..hako pon sambel gelak juge kate la....tesasyul....tasengaje...kawan hako nyh dari tadi tahabes- habes gelak...hako lak gelak hamper tegolek atas lantai too hah..inyh fakta bokan auta wokeyh!..tade tipooo- tipoo...sume betol...hahahampeh...malonye....too la..cakap tade pikir mo hati- hati..kan da termaloooo.....kekekekeke...XD..

da la...bos hako duk perli tadi...kat ne shell kambeng too...ade  ke kat area nyh.....maloo weyh..hahahampeh tol la.....kekekeke...


p/s: ade ke shell kambeng???mmmbekk...ups...not me..not me..=p

MO MENIPOO PON AGAK- AGAK LE BAI....

manusie skrunk nyh boley pulak eyh tunjok pandai...biar la vodo tahap vangang same ngan cipan depan uma hako tuh!ahad minggu lepas Mya keje pagi...sekarang da tuka keje...keje kat shell lak...cari pengalaman la katekan..keje citoo kejup..cnyh kejup...elok- elok keje kedai kopok hako berenti...ceh...bokan hape...tulong sedare le...die ngah cari pekerja...so..tulong la kejup..tasalah kan...tulong menulong amalan mulie....







okai..suda lari dari tajok...ari ahad tuh ade sorunk pak cik nyh even umo die hako wase da boley panggil moyang*okai tipoo*..die isi minyak ngan kawan hako pasal taim too kawan hako yang dok tugas kat komputer minyak...die tugas ngan kawan hako sowang lagi...ari die isi tuh ari khamis..dimane ari too hako sedang enak menikmati cuti dengan membuang mase pegi jenjalan..tengah ari too die datang...die pegi dekat bahagian lua..bahagian khas untok owang isi minyak...die gtaw kat kwan hako sowang lagi...die kate die isi minyak doploh hingget...tapi dapat slip bayaran sebanyak soploh hingget aje...so kawan hako printkanlah resit die yang harge doploh hingget....








pastoo die kate lak die isi minyak soploh hingget je..die mo minte baki duit dari doploh hingget tadi lew...kitowang takan mo bagi sewenang- wenangnye...so gitaw la kat bos..die cakap kat bos...die bagi duit doploh hingget untok isi minyak tapi kawan hako bagi minyak untok soploh hingget je..bos hako tanye ngape tadatang ari khamis too gak...sekarang da ari ahad..duit pon da lari..die jawab die dari gong badak...takan mo datang kat shell hako tugas too semate- mate pasal duet..minyak lagi..da la manyak keje...







bos hako kate taw la...tapi mo tuntot ari nyh memang da tabley...pasal naty short duwet untok ari nyh...die lak kate da too cemane...die bagi duwet doploh tapi isi soploh...kawan hako tanye la...kalo da taw soploh ngape tatanye balek..die kate die tataw die isi soploh ari too pasal meter untok minyak tanampak dengan jelas..hako pon tanye kalo tanampak dengan jelas cemane die ley taw yang die isi minyak soploh...pastoo die cite la...lam poket die ade doploh hingget...duwet too sume die amek untok isi minyak..kalo ta mane lagi ilang duwet too...hako pon tanye lagi...pakcik kate pakcik tanampak jumlah too..cemane pak cik ley taw yang pakcik isi soploh...die diam..pastoo die kate lak...kawan die bagi duwet too mase mo isi minyak..duwet too lak lam keadaan begumpal...last- last bos hako kate tape la pakcik...pakcik amek la duwet nyh..malash da mo gadoh- gadoh nyh...






die pon kate...die bokan hape...terase la..isi minyak soploh..bagi duwet doploh..dapat resit soploh...pastooo die pon blah dari shell...cube try test korunk pikir balek...dari cite aku too korunk tade ke wase pak cik too bebelit- belit cite...adakah die nyh fakta atau auta?????sampai sekarang still lagi jadi tande tanye...
-_-???????

Wednesday, March 31, 2010

MAKAN...MAKAN....MAKAN...TADE KEJE LAEN KE?????

Makan...makan...makan...too je keje Mya sekarang nyh....tapi herannye cik abang kate maken kuros....muke pon cengkung...iye ke??pelek- pelek...kawan Mya kate muke cam ikan buntal...maknenye???maken gumuk la too..hahaha....nyh pon ngah makan...makan pe???haaa..ari nyh Mya uat sandwich....bez weyh....



semalam pon da makan sandwich...ari nyh....nengok roti ade gi...sardin yang Mya uat hancor semalam pon ader gi....bahan- bahan laen pon ade gi...ape lagi...uat la sandwich...sedap weyh...letak timon...kobis..tomato...roti sapu planta...huwaaaaaaa....sedap tatekate dowh...




tapi kan...mo tanye nyh...sape ade resepi sandwich yang lebeyh sodap????ye la...mane la taw..ade lagi yang sedap dari yang Mya uat..mo try la...erm....memang suke ngat makan sandwich....kalo tiap- tiap pagi makan sandwich pon tape....tapi resepi kene la laen- laen....sile cadangkan resepi barooo....




haaaaa.....punye la manyak Mya makan...*jup..makan ke mengkhedarah nyh*cegini eyh eje die????hahahaha




sayo penting taw...too yang Mya letak sayo bebanyak..bez sioT..^^!!!





jum makan....yummy2...^^!!!

Tuesday, March 30, 2010

BANG......MILO AIS JANGAN LETAK MILO SATOOO....

"Bang!!!!milo ais jangan letak milo satoooo"...korunk penah dengaq dak ayat nyh????hahahaha...tadi baroo je tengok cite senario....lawak memang tapena abes..hahaha...tadi tengok senario..kali nyh dowang uat cite jual ikan jual ayam..daging ngan sayo la dah....




sampai scene kat mana yang Wahid, Saiful Apek, ngan Mazlan Pet Pet duk kt gerai ape name die ntah...pak cik too(Azlee)tanye....(ayat lebeyh kuwang eyh..aku lupe da)



Pak Cik: anak2 nyh mo minom ape???(lebeyh kuwang cam nyh laa ayat die)



Mazlan: saye mo minom air kopi kaw- kaw kuat- kuat punyer...



Wahid: saye mo minom air milo peng- peng....




Pak Cik:anak nyh(sambel tunjok kt Mazlan)mo minom air kopi kaw- kaw kuat- kuat...anak nyh lak( sambel tunjok kat Wahid) mo minom air milo peng- peng....huish...anak nyh???(sambel tunjok kat Saiful Apek)



Saiful Apek: saye mo minom air milo(milo kot..lupe da)kaw- kaw peng- peng.....



Wahid:pak cik..ley utang duloo ta???



Pak Cik: boley nak....boley sangat......(sambel dekatkan mulot kat telinge Wahid)boley blah!!!!!!!!!!(amek ko..kan da kne..hahhahaha)



Saiful: Pak Cik...air saye too jangan letak milo taw...



Pak cik: kejup ye..pak cik mo tules nyh...(sambel tules)



Saiful: saye tamo milo, tamo gule..mo air panas je.....



Pak Cik:okeyh2..tamo milo tamo gule...mo air panas je....hoi!!!ko maen kan aku ye....



Saiful: tol la...pasal bendenye saye da bawak sendirik da..(sambel tunjok bungkusan serbok bancuhan).....



hahahahaha...tol ta???lawak an??????ayat kat atas too wasenye melencong ke arah laen da...yang pasti skrip memang laen sesangat ah..

MESEJ BERANTAI- BOLEY CAYE KE TIDAK????-

Sape penah dapat mesej berantai??????ape yang korunk uat sekiranya dapat mesej tersebut????delete?or ikot arahan pasal tamo ditimpa musibah?????becakap pasal mesej berantai nyh..baru tengah hari tadi aku dapat mesej too....dari nombor yang sememangnye aku sendirik takenal...mesej too ditaip begini "sebarkan mesej nyh..anda akan dapat berita yang baek dalam mase 2 ari lagi...namun kalo anda mengabaikannye anda akan ditimpa musibah besar selame 5 taon" lebeyh kurang cam nyh la mesej yang die bagi too...aiyark...aku mo balas cam nyh"ko lebeyh pecaye mesej nyh dari Allah..sempitnye pikiran ko" tapi disaat2 mo balas too kredit lak uat hal..hahaha..ape da...









okai..kite bebalek pade tajok....kalo korunk la kan korunk ikot or delete mesej too???aku duloo pena gak ikot ape yang die suro tapikan kawan aku gtaw..pasal aku pi hantaq mesej too kat die..die kate Mya caye ke mesej- mesej cegini??aku pon jawab...Mya tataw..maen hantaq je....die pon kate..nyh sume bepunca dari syarikat komunikasi m***s la nyh....die hantaq mesej too mo suro ape ntah..lupe...kawan aku kate lagi..cube pikir kalo kite hantaq mesej too kat kengkawan kite...kalo die tade kredit mo hantaq balek mesej too cemane agaknye...ta ke naye jawabnye?????mesti die pikir musibah akan ditimpa ke atas die...bile aku pikir- pikir balek...betol gak....lagipon sape yang kite mo caye skrunk nyh???Allah or owang yang hantaq mesej too????








gini je la nasehat Mya...tayah la caye kat mesej- mesej berantai nyh....sume ajal maut jodoh too kat tangan Tuhan...bukan manusie yang menentukan hidop mati kite.....tapi kalo ade gak yang ikot...ape yang boley aku kate pikiran ko memang sempit tahap mengong da...

Wednesday, March 24, 2010

HUWAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!DEMAM LAGIK!!!!=U_U=

wuwuwu...suda empat ari demam....bolan lepas baru je semboh dari demam denggi..nyh demam lagi...ciap batuk serak suare segale bagai...huh!sabo- sabo...saket nyh ley haposkan dose- dose kecik kite....kan..kan...kan...cemane nyh...sore tade....bile mo cakap pon tepakse gune isyarat tangan...heh...sejibik cam owang bisooo dowh...menyampes hakO!.....




ari yang keempat nyh la sore barooo ade....sore pon still serak lagi....agak- agak kalo haku nyanyi lagu Ella pon agaknye...sedap lagi sore haku!(psst:izinkan Mya gune haku ari nyh)...cehssstt....perasssssaaaannnnn!!!too pon pasal makan ubat anti- biotik yang doktor bagi ari too....ari nyh lak haku minom air asam jawe....sedap sioT...masam- masam manis gitooo dowh....kunonnye jage sore la too...cehsssttt..pang!..




sape- sape wase mo jage sore anda boley la amalkan minom air asam jawe...dijamin sore anda akan jadi sejibik cam sore artis....bhahahahahaha...

Wednesday, March 17, 2010

MEYH SAME- SAME DOAKAN KAK ZAZA...

okai...kamooo lihat tajok di atas????erm..korunk ade dengar kan lagu kat belog nyh..sebenarnye ade nilai disebalik lagu nyh...pestaim Mya dengar kat belog kak zaza...dengan storynye cukop menyentuh perasaan Mya sebagai seorang manusia...YA ALLAH...Engkau la yang mengetahui segalenye...okai...kak zaza nyh sebenarnye kakak angkat Mya juge..ari nyh die operation...so Mya arap..sebagai sorunk saudare Islam dan juge sorunk manusie...meyh la kite same- same doakan beliau dalam pembedahan tooo....semoge operation too bejaye...too je la setakat nyh...

Tuesday, March 16, 2010

KEROPOK LOSONG...

hye sume!!!!!^^!..da lame Mya ta apdate belog nyh...mo uat cemane fsal da bz sesangat keje nyh haaa....keje ape????naty Mya gtaw ep???korunk sume cemane???sihat ta????huhuhu=n_n=...

too la...lame da ta apdate..wendooo sesangat kat belog nyh...tapi Mya keje gi pagi balek da lewat petang...mo gi jenjalan pon suda tasempat okai...ang keje ape cik Mya oiii!!!upss...lupe mo kasi taw...Mya keje kat Perkampungan keropok di Losong...alalala...yang pemes2 too hah...

okai..becakap fasal kopok losong nyh kan...mo tegelak pon ade sebenarnye...kalo pelanggan datang mo beli kopok mesti dowang akan tanye.."dik...kopok losong ade ta???"bhahahaha......mengucap je la hako nyh hah......cik kak oit...cik abang oit...Losong too name tempat la...kopoknye owang panggil kopok lekor je...yang korunk dok nampak kat mane- mane tempat kat luar Ganooo or luar daerah bandar Ganooo memang dowang akan tulis kopok Losong...alamak...too pon fasal dowunk amek kt Losong...kalo dowunk amek kt Seberang Takir...pasti ditulesnye kopok Seberang Takir...bhahaha..kejam nye hako...owang luaq mane la taw cik Mya oit...

da mo masok sebulan da sebenarnye Mya keje kat sitoooo....besh memang besh...tapi tempat keje an?da name pon tempat keje..pasti ade perkare yang kite sendirik tade kepuasan atinye..rite??Mya keje pon pasal burink tahap cipan la duk kat uma tanpe uat pape...asek dok surf tenet je...lappy pon kalo ley cakap an..mesti die kate.."ko ley blah kejap ta??bored tul la duk tengok muke ko je..."haish.....hako lempunk kang..tade pefasal jadi cenkodok basi lappy nyh ha...okai...da melalot lew pulak...nyh la Mya skrunk...memang da jadi haru birooo...mo apdate tetiap ari..al-maklom la memang bizi bebenor nyh haa...ade idea tapi tangan lak malash menaip..hako sebenarnye yang malash...bhahahaha...

okai..bebalek pade tajok...kopok losong nyh sebenarnye..ala...yang gitoo- gitoo too....ceh..lempunk kang..memaen lak...hik..hik..hik...jangan mare aaa....okai- okai...siyes balek...kopok losong memang lako mase musem kul holiday nyh...bayangkan ade sehari too balek kul 7.30 malam...mak aih..lewatnye...da too ramai sesangat owang datang beli..kopok nyh memang pemes kat Ganooo fasal laen dari yang laen...manyak ikan bebanding kopok luar dari Ganooo...fasal too tiap kali owang mo gi Kolumpoq ka..mane- mane aje lew...pasti ayat nyh kua dari mulot memasing..."mo cari kopok lekor or keping loo.mo uat balek"bahkan ade juge pelancong aseng datang beli...huwaaaa..besh oit...sape kate keje kat kedai kopok gaji tamahal...salah same sekali....Mya punye gaji seminggu sahaje da 140..korunk kire la kalo sebolan....bebanding keje kat Butik Hungga duloooo sebolan baru RM400...nyh dapat lebeyh lagi..jangan kate owang luaq..Mya sendirik pon pena ade kutukan terrrjahat.."ala...keje nyh musti dapat gaji paleng kurang 200 lebeyh"sekali kol kawan Mya..amek ko...gaji sebolan RM500 lebeyh weyh...

haaa...too la..beburok sangke la lagi...kang da maloo....Mya masok keje pukol 7.45..walaopon hampir setiap ari masok pukol 8..bhahaha..seb baek keje bebas...kalo ta naye hako...abes keje lak pukol 6.30..rest juz 1 jam...kire okeyh la too an...bos pon baek....

adeh..leteyh jari..k la...camat malam..hako taw cite tegantong...tapi mo uat cemane...ngantok da nyh haa....


credit 4 incik google*

There was an error in this gadget